ПРЕС-РЕЛІЗ ДО ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ 1 грудня 2019 року

29.11.2019

Поява у 80-х роках ХХ ст. СНІДу, що викликається вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), призвела до масового розповсюдження цієї інфекційної хвороби в усьому світі і створила загрозу особистій, громадській та державній безпеці, спричинила важкі соціально-економічні та демографічні наслідки.
Починаючи з 1988 року Всесвітній день боротьби зі СНІДом (World AIDS Day) щорічно відзначається по всьому світу 1 грудня. Цей День став одним з найбільш важливих міжнародних днів, пов’язаних з питаннями охорони здоров’я, і однією з ключових можливостей підвищення інформованості, належного вшанування пам’яті померлих від хвороби, а також можливості відзначити такі досягнення як розширення доступу до лікування та заходів профілактики.
Щороку Міжнародний організаційний комітет обирає тему і девіз Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом. Темою Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом цього року Об’єднана програма Організації Об’єднаних Націй по ВІЛ/СНІД (UNAIDS) оголосила «Спільноти добиваються (домагаються) змін». Вибір цієї теми дає можливість для визнання ключової ролі, яку відігравали та продовжують відігравати спільноти в протидії СНІДу на міжнародному, загальнонаціональному та локальному рівнях.
В Україні до заходів присвячених Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом традиційно долучаються як державні, так і благодійні та громадські організації.
БО “100% ЖИТТЯ” запускає спеціальну кампанію  до 1 грудня: кожен може дізнатися чи потрібно йому здавати тест на ВІЛ за результатами своїх відповідей на тест «ВІЧ:НА:ВІЧ» у новому безкоштовному додатку HIV Test на своєму смартфоні. А ті, хто скористається цим додатком протягом перших двох тижнів, гарантовано отримають подарунок — концептуальну футболку “FIGHT FOR LIFE” чи сумку або стікерпак.
Таким чином, дана організація закликає кожного “Пройти тест “ВІЧ:НА:ВІЧ”, ставати частиною спільноти людей, які пропагують свідоме ставлення до свого здоров’я і знають свій ВІЛ-статус.
В м. Ужгороді цього року акцію до Всесвітнього дня боротьби із СНІДом заплановано провести 29.11.2019 на пл.. Театральній. Під час проведення заходу всі бажаючі зможуть поспілкуватися зі спеціалістами по ВІЛ-інфекції, отримати достовірну інформацію про шляхи передачі, епідемічну ситуацію з  ВІЛ-інфекції, місця, де можна пройти тестування. Також волонтери роздаватимуть інформаційні пам’ятки (буклети) та працюватиме фотозона.
Дана акція пройде під гаслом «Любить – значить оберігає», тобто любляча людина має свідомо уникати ризикованої щодо інфікування ВІЛ поведінки і тим самим оберігати і не наражати на небезпеку інфікування ВІЛ своїх близьких та рідних. Люблячі і відповідальні батьки мають розповісти своїм дітям про наслідки ВІЛ-інфекції для життя і здоров’я, в яких життєвих ситуаціях на них чекає небезпека інфікування ВІЛ, а також як себе вберегти від цього захворювання.. Ці знання оберігатимуть дітей від необдуманих вчинків, які можуть призвести до інфікування ВІЛ.
Об 11.00 від КВНЗ “Ужгородський коледж культури і мистецтв” Закарпатської ОР стартує урочиста хода, присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом. Маршрут даної ходи: вул. Минайська – вул. Грушевського – вул.8–го Березня до бібліотеки-філії №2 Ужгородської ЦМБС, де відбудеться тренінг з питань профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.
Також, що вже стало традиційним, заплановано проведення циклу бесід та відео лекторій у освітніх закладах м. Ужгорода.
До заходів присвячених Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом долучилися: департамент соціального захисту населення ЗОДА, Закарпатський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, управління молоді та спорту Закарпатської ОДА, Закарпатська обласна організація Товариства Червоного Хреста України, БО «ЗБТ Мережа ЛЖВ», ВКПЦ «Нове життя», Ukrainian Medical Student’s Association (UMSA), бібліотека-філія №2 Ужгородської ЦМБС, КВНЗ “Ужгородський коледж культури і мистецтв” ЗОР, КНП «Обласний Центр здоров’я» ЗОР, КНП «Центр з профілактики та боротьби із СНІДом» ЗОР.
Епідситуація
На сьогодні ВІЛ-позитивні люди проживають в усіх районах області. Протягом 10 місяців 2019 року вперше в житті встановлено діагноз ВІЛ-інфекції 82 особам. 41 ВІЛ-інфікована особа за цей рік вперше в житті дізналась про стадію СНІД у себе.
Слід зауважити, що за оперативними цьогорічними даними як в Україні в цілому, так і в Закарпатській області простежується тенденція до сповільнення та стабілізації епідемічного процесу ВІЛ-інфекції/СНІДу.
Серед вперше виявлених ВІЛ-інфікованих превалює статевий шлях при гетеросексуальних стосунках – 74,2% (72). Також реєструються випадки статевого шляху інфікування при гомосексуальних стосунках – 5,1% (5), парентерального шляху інфікування під час ін’єкційного введення наркотиків – 5,1% (5). Діагноз ВІЛ-інфекції у дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками в цьому році (15,6% (15 осіб), в стадії підтвердження.
Показники поширеності ВІЛ-інфекції/СНІДу в Закарпатській області залишаються найнижчими в Україні. Так, станом на 01 жовтня 2019 року  в області на кожні 100 тисяч населення 52 особи перебувають під медичним наглядом з приводу ВІЛ-інфекції. Показник поширеності по Україні склав 326,0 на 100 тисяч населення (136 849 осіб).
Найбільш ураженими епідемією є Одеська (875,4 на 100 тис. населення/ 20 740 осіб), Дніпропетровська (757,8 на 100 тис. населення/ 24 274 особи), Миколаївська (739,2 на 100 тис. населення/8 356 осіб), Херсонська (421,7 на 100 тис. населення/4 370 осіб), Київська (429,4 на 100 тис. населення/7 567 осіб), Чернігівська (378,9 на 100 тис. населення/3 778 осіб) області та м. Київ (445,8 на 100 тис. населення/12 970 осіб).
Поширеність ВІЛ-інфекції в Закарпатті також є нижчою в порівнянні  з сусідніми регіонами країни: Івано-Франківська область – 85,7 на 100 тис. населення (1 175 осіб), Львівська область – 146,2 на 100 тис. населення (3 661 особа), Чернівецька область – 106,2 на 100 тис. населення (957 осіб).
За оцінками фахівців у 2019 році в області проживає щонайменше 1 000 ВІЛ-інфікованих осіб, проте звернулись для медичного нагляду лише 687 з них. На сьогоднішній день кожна ВІЛ-інфікована людина має змогу отримати комплекс лікувально-діагностичних послуг, в тому числі безкоштовну антиретровірусну терапію (АРТ). Станом на 01 листопада 2019 року скористались можливістю отримувати АРТ та разом з нею продовжити своє життя і покращити його якість 471 пацієнт із захворюванням «ВІЛ-інфекція».
За весь період діяльності Центру проведено запліднення 91 дискордантної пари, де один з партнерів ВІЛ-позитивний, а другий не має ВІЛ. В результаті народилось 25 дітей, всі здорові, діагноз ВІЛ-інфекції у цих дітей виключений.
За статевим розподілом нових випадків у 2019 році: найбільша кількість серед чоловіків (65% випадків).
За віковим розподілом: більшість нових випадікв ВІЛ-інфекції реєструється серед вікових груп 30 – 39 років (41%) та 40-49 років (35%).
Ключовою щодо інфікування ВІЛ регіональною групою населення є трудові мігранти та їх постійні статеві партнери: щороку серед осіб з вперше в житті встановленим діагнозом ВІЛ-інфекції близько 60% належать до даної уразливої групи.
Загалом ключовими групами населення щодо інфікування ВІЛ, які впливають на розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в області, є трудові мігранти та їх постійні статеві партнери, чоловіки, які мають секс з чоловіками, споживачі ін’єкційних наркотиків.
Наказом МОЗ України визначений перелік уразливих щодо інфікування ВІЛ груп населення:
1. Споживачі ін’єкційних наркотиків.
2. Особи, які надають сексуальні послуги за винагороду.
3. Чоловіки, які мають сексуальні стосунки з чоловіками.
4. Статеві партнери споживачів ін’єкційних наркотиків.
5. Клієнти осіб, які надають сексуальні послуги за винагороду.
6. Cтатеві партнери чоловіків, які практикують секс з чоловіками.
Стан тестування на ВІЛ-інфекцію: щороку все більшої популярності набуває тестування на ВІЛ за допомогою швидких тестів.
Так, протягом 9 місяців 2019 року, швидкі тести допомогли встановити діагноз ВІЛ-інфекції близько у 30% випадків. Всього обстежено на ВІЛ (не включаючи донорів) 40991 особа, із них 1827 за допомогою швидких тестів (4,5%). Частка позитивних результатів серед загальної кількості обстежених осіб складає 0,2% (наявність антитіл до ВІЛ підтверджено у 101 особи).
Додаткову інформацію можна отримати у Центрі з профілактики та боротьби із СНІДом
за адресою:
м. Ужгород, вул. Другетів, буд. 72